Blogtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 24 mars 2011

En ceasarsallad

Lite bloggande mycket jobbande... Har varit knäpptyst ett tag men kontrar nu tillbaka med ett repet på salladernas sallad numero 1 - Ceasarsallad! Såååå god och fräsch och ett måste för mig att beställa om den finns på menyn. Sätter nästan klass på stället då den både kräver omtanke och pyssel; salladen skall vara krispig, dressingen med lagom sälta och krämighet (inte för rinnig och absolut inte för tjock) i lagom mängd rättvist fördelad mellan salladsbladen, färsk riven lagrad parmesan, krispiga salta baconbitar och pigga  krutonger i lagom storlek. Väldigt subjektivt vad gäller 'lagom' men ni förstår säkert.

Min ultimata ceasarsallad fogar inte riktigt in sig i den klassiska utan är snarare en liten twist av den med lite överraskningsmoment såsom chili och avocado...och kanel faktiskt! Skräms nu inte av ingredienslistan - mycket har du säkert redan i skafferiet och om inte - det är värt det!



Ceasarsallad (2 port): 
Ekologiska kycklinglår (givetvis funkar filéer men lår är så mycket saftigare och mörare)
Romansallad, en kruka
Fin lagrad parmesan för topping
bacon
1 st avocado
färsk timjan

Krutonger:
1-2 skivor dagsgammalt vitt surdegsbröd
kanel
cayennepeppar

Marinad till kyckling:
sweet chilisås
japansk soja
1 krossad vitlöksklyfta
en bit färsk riven ingefära
flingsalt och nymald svartpeppar

Dressing:
1 äggula
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
0,5 dl solrosolja/rapsolja
1/4 dl mjölk (standard helst, för extra lrämighet ta grädde)
1 bit god lagrad färsk parmesan
1-2 sardeller (efter tycke och smak)
1/4 citron, saften (ger god friskhet)
några droppar tabasco
havssalt och nymalen svartpeppar

Kyckling:
Blanda samman marinaden och lägg i kycklinglåren att dra minst en timme innan den skall tillagas.

Dressing:
Vispa samman gula med vinäger och riven vitlök. Slå olja i en tunn stråle under konstant vispninging. Tillsätt mjölken i omgångar varefter dressingen tjocknar. Rör i riven parmesan, findelade sardeller, citronsaft, tabasco och salt och peppra.

Sallad:
Fyll em skål med iskallt vatten, lägg i romansalladen i några minuter. Under tiden skivar du det dagsgamla brödet i 1 cm tärningar, lägg i smör i stekpannan, när smöret tystnat lägg i brödtärningarna och pudra över med cayennepeppar och lite pytte kanel (eller bara kanel). Låt krutongerna rinna av på papper. Lägg i salladbladen i en salladsslunga, skiva avocadon och blanda med salladen. Blanda sedan i dressingen noga fördelat så att det blir jämt fördelat.

Stek kycklingen i olja/smör på relativt hög värme och sänk sedan när köttet fått färg. Skiva och knaperstek bacon och låt rinna av.

Lägg upp salladen, fördela kycklingen över salladen, strö bacon och krutonger, hyvla över rikligt med härliga parmesan, kör över med svartpepparkvarnen och toppa gärna med lite färsk timjan. Servera direkt gärna med ett iskallt glas Riesling Gobelsburger. Ah!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar