Är så in i bänken sugen på en riktigt kletig smaskig kladdkaka! Det tar mig tillbaka till gymnasietiden då man avverkade en kladdkaka i veckan - minst. Kladdkakan var liksom både en snuttefilt då kärleken inte gick som man hade tänkt sig och som en bra ingrediens för skvallerstunderna framför Beverly Hills. Comfort food i guldformat helt enkelt! Och det har den väl nästan stannat för att vara? Men på den tiden räckte det med smör, kakao, vetemjöl och en massa socker. Nu har upptäcktsresorna i kladdkakeland gjort att smaken 'förfinats' något. Eller åtminstone har trevligare ingredienser gjort inträde i min! Exempelvis riktig mörk choklad, mini marshmallows och cashew/jordnötter (tänk Rocky Road). Som grädde på moset en nypa havssallt... Mmm!
Kladdkaka med lite av allt:
100 g smör
100 g mörk choklad (70%)
2 ägg
1 dl mjöl
1 dl strösocker
1 dl råsocker
1 nypa salt
1 näve mimimarshmallows
1 näve nötter naturella (cashew/jordnötter)
Sätt ugnen på 175 grader. Medan ugnen värmer upp smälter du smöret i en kastrull och chokladen i ett vattenbad. Rör ned smält smör, smält choklad, strösocker, råsocker och ägg. Bland ordentligt! Rör sedan ned resten av härligheterna (om du vill smörja till det så där lite extra - blanda ned en matsked jordnötssmör). Häll över smeten i en smord kakform med löstagbar kant och vips in i ugnen! Vänta, läs en trevlig bok, putsa ramar eller börja se en film i 30 minuter. Ta ut och låt svalna något. Ta sedan en liten pytte nypa havssalt och strö över kakan. Servera med din favorit; grädde, glass, vaniljvisp, hallon - det är bara fantasin som sätter begränsingar! En favorit för mig är hallongrädde (blanda vispad grädde med halmosade färska hallon).
Så får det bli! En kladdkaka ikväll=O)

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar