Idag åt jag den bästa söndagslunchen ever! Nej, det var inte jag som stod bakom den eller gick att uppbringa ute på stan. Blev bjuden på denna trevliga skaldjursrisotto hemma hos! Tror att kocken kände sig något tvingad till 'upp till bevis' efter att ha småskrutit då jag beklagat mig om att jag aldrig ätit en god risotto.
Efter en solig men vindpinad långpromenix blev det dags att övervaka vad hemligheten bakom en perfekt risotto var. Det pratades risottons 'första suck' (som tydligen är när första skopan vin hälls över det smör- och oljebrynta riset) och det lades ned skalrester från hummer(!) och risotton fick full odelad uppmärksamhet iform av regelbunden omrörning och endast bra råvaror. I slutet, när risotton var klar, ska man röra om i 2 minuter så att riset hålls separerad och inte smälter ihop i en oformlig klump (tyvärr den vanligaste konsistensen som erbjuds och nog den ända jag har ätit). Risotton var kryddad med citronzest (rivet skal), persilja, parmesan (så klart!) och en stor klick smör (ett riktigt franskt smör!).
Risotton fick trevligt sällskap av räkor, lite kräftstjärtar och en spänstig hummerklo. Ren njutning!
Den perfekta avslutningen blev en espresso och lite god mörk choklad!
Söndagen hade inte kunnat bli bättre!
Om ni vill ha ett riktigt gott skratt; kolla in denna blogg: http://denbrunamaten.se/
Ha en skön söndagkväll på er!



Ja! vilken bra lunch det var. Och en helt fantastisk söndag.
SvaraRaderaI kväll blev jag dock offer för en persons dårliga humör då det serverades ekologisk örtkryddat kycklingklubba, slöstekt i panna med en fancy sallad och en dressing av sesamolja toppad av smörstekt hallumi. Enligt mig var det delikat. "Du bjuder på lyxig god hummerrisotto till lunch, men jag får en gammal kycklingklubba" blev kommentaren.
En liten rättelse till risotton, det var -inte- kräftsjärtar, det var hummer! :-) och ja! Enligt Harry Cipriani rör man risotton i minst två till fem minuter för att stärkelsen från riset skall ge en "sås" kring fritt flytande riskorn som måste ligga separerat i trögflytande risottosekret. Smlret var från Bresse, regionen där även de där smarriga fåglarna föds upp. Smör! ja, smör... man borde arbeta på att öppna ögonen på konsumenter vilka enorma skillnader det är mellan de olika varianterna. Att köpa standardsmör på ICA är som att köpa "sprit" till allt.... hm dårlig liknelse...
Söndagen kunde inte varit bättre och risotton blev utmärkt, tack vare sällskapet som visst färgade av sig i den.
Tack för beröm! Det värmde och jag tror det var ärligt ;-)